lördag 30 januari 2010

Vad gör vi nuförtiden?

Vi har varit och badat hemma hos Annika o Patrik i deras hyrvilla som tillhör Klong Kong Villas. Den ligger på ungefär mitt på Klong Kong stranden. Det är en ganska så lugn och mysig liten strand som verkar vara en favorit bland backpackers. Det finns många enkla bungalows som man kan hyra längs med stranden. Klong Dao är ju barnfamiljernas favoritstrand (svenska skolan och långgrund strand). Long Beach är också tydligen en favorit bland backpackers. Går man omkring på Klong Dao stranden så är det nästan bara svenska man hör.
 


Villan som Patrik o Annika hyr. Tillhör Klong Kong Villas och ligger 300 meter uppför en sluttning.




Patrik och Anders i poolen med en fantastisk utsikt. 



Koh Lanta är ju solnedgångarnas ö. Denna solnedgång fotograferades från villan på höjden.


 Lena ( ja jag är med på resan...) och Andreas och resten av familjen Taikon käkar lunch på stranden.



Anders knäcker extra som tuktukchaufför. Han hittade lite löst folk på gatan...nä skämt åsido här kör han barnen uppför 300 meters backen, eller mount Everest. Man får bra motion av att gå uppför backen iallafall.


Josse och Markus fotograferade av mästerfotograf Sandra Kvant på kvällen när vi åt middag på Where Else på Klong Kong Beach. Vi kan varmt rekommendera det stället. Jättetrevlig personal, god mat och  mysigt.
















Nästan hela familjen Taikon i vattnet på Klong Dao Beach. Vi tittar efter små tusenfotingar som vi såg i vattnet.
















Prutning på stranden och inköp av armband och vristlänkar på Klong Dao Beach.

















Dom som tycker solen är lite för stark eller sanden lite för sandig kan ju sitta uppe på strandbaren och snacka lite. Bredvid ligger Diamond Massage där Patrik, Annika, Ragnar och Katrin passade på att få lite fotscrub. Man kan lägga till lite massage också och det njöt Patrik och Katrin av i en hel timme, för nästan inga pengar alls.

















Som avslutning här är Bloggkungen eller drottningen ifall ni vill i egen hög person. Ni förstår ju att det är frustrerande när internet inte funkar. Det har varit problem här i flera dagar. När vi kommer till svenska kaféet så tittar de på oss och skakar på huvudet - no internet today. Vi brukar ju vara här nästan varje dag och dricka svenskt kaffe och kolla lite på nätet.

Vi har också varit och shoppat inne i Saladan och badat i vår pool. Idag är kvant och holmberg på sin strand. Vi tänkte ta en tur till Relax Bay och sedan stråla samman i deras villa. Man orkar inte vara på stranden så länge eftersom det är så varmt.
Imorgon ska vi åka på en snorkeltur till 4 Islands. Återkommer med lite bilder om det senare.

Hälsningar till alla därhemma ifrån alla oss genom Lena

onsdag 27 januari 2010

Vi har fått sällskap!

Igår kom Anders bror Patrik och syster Annika med sina familjer. De har hyrt ett hus  på Klong Khong Beach, en bit bort från oss. Vi var där och välkomnade dom när de kom från flygplatsen. Det var härligt att äntligen få träffa dom. Igår tog vi det lugnt, badade i deras pool, och åt mat ihop. Huset de bor i är jättefint och stort, 8 bäddar.
Det visade sig att de har Micke Persbrandt och hans familj till grannar. Det var lite festligt. Han kom i sin SUV och skulle ner för backen. Anders, Ragnar, Patrik och Andreas kom i vår tuktuk och skulle upp för backen. De spärrade vägen så han inte kom förbi, för tuktuken orkade inte upp. De fick hoppa av och putta. Det såg nog roligt ut.
Vi sjöng också för Caroline, Annikas äldsta dotter, som fyllde 17 år. Idag ska vi åka in till Saladan allihop och äta mat där. Kanske det blir ett besök på marknaden....lite shopping är aldrig fel.....
Vi fick också hälsningar ifrån Ulla och Bosse, bl a godis. Det var väldigt gott!! Har inte ätit syrligt godis på ett tag. Tack för det och kram från oss! 
//Lena

måndag 25 januari 2010

Fjärilar och elefanter

Häromdagen tog vi en tur med vår tuktuk. Det är ganska så dåliga vägar längst söderut på Lanta så man kan inte köra tuktuk hela vägen. Då får man hyra en taxi en dag istället om man vill åka dit. Men vi tog oss iallafall till Long Beach och sedan österut på ön. Där finns en fjärilsfarm och en elefant trekking. Här är några bilder vi tog. Eller Anders tog kanske jag ska skriva. Han är ju bildansvarig för vår blogg :-)
Vi red dock inte elefant eftersom det var riktigt hett ute och man rider i 1 timme. Vi sparar det tills kusinerna kommer ifall de vill rida elefant.






















Så här ser fjärilslarverna ut innan dom blir puppor....




























Elefanten fick fortsätta äta i lugn och ro i hettan så åkte vi hem och badade istället.
Ett bra alternativ när det är 34 grader varmt. Idag är tredje dagen i rad med 34 grader.
Skuggan lockar....

//Lena









söndag 24 januari 2010

Tsunamin på Lanta 2004

Lanta tillhör inte dom öar som drabbades hårt av tsunamin. Man hade totalt 11 dödsoffer, dom flesta ute till havs. Vattnet är väldigt grunt runt ön. Den stora vågen fick inte en chans att bli större än ca 3 meter pga att det helt enkelt inte fanns plats under ytan för den att jobba sig upp. Jämför med Khao Lak som har betydligt djupare vatten där den blev 10 meter.
Thailand är för övrigt det land som gjort mest för att skydda sig mot tsunamis.
Man har ett center Regional Tsunami Warning Center i Bangkok som står i direktkontakt med The Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii.
Man har också satt upp 11 tsunamivarningstorn över hela Lanta så att man snabbt kan varna befolkningen. Man ska sätta upp 2 torn till innan man är klar. Den thailändska marinen har stationerat 25 soldater och en båt i Saladan. De ska kunna hjälpa till vid en ev kris. Det sitter också skyltar över hela ön som hänvisar till närmaste utrymningsväg. Så vad gäller tsunamis är man numera väl skyddad i Thailand.

Markus den snaggade

Dom senaste dagarna har det varit väldigt varmt. Pappa köpte en klippmaskin och snaggade av mitt hår.
När jag kommer hem ska jag klippa mig hos Angelica igen.... Det är väldigt skönt att ha kort hår för man svettas inte så mycket.

















Min fröken heter Monika och hon är snäll. Jag får mycket mer hjälp här än hemma för vi är bara 8 elever i klassen. Dom heter Elliot, Simon, Amanda, Josefine, Mallcolm, Rufus, David och jag. Det kommer nya elever varje måndag. Nästa vecka åker Elliot hem. Då har han varit här 4 veckor. Jag hoppas att ni har det bra därhemma på Dammfriskolan.

















Min fröken Monika och jag utanför skolan.

Jag vill också hälsa till alla mina kusiner som kommer ner till oss på onsdag morgon. Det ska bli kul att se er och bada och ha kul!

Kram, Markus

fredag 22 januari 2010

Idrottsdag på Sanuk

Igår var det idrottsdag för hela Sanuk, totalt ca 60 barn. Vi var med som funktionärer Anders och jag. Vi hade hand om en lek som hette Kvicksanden. Totalt var det 8 stationer med olika lekar och stafetter. Det var nog årets hittills varmaste dag. Totalt drack jag nog 3 liter vatten igår.
Vår lek gick ut på att man med hjälp av brädbitar skulle ta sig över en bana. Man fick bara trampa på brädbitarna, inte på sanden. Det fanns olika svårighetsgrader - man kunde ha lika många bitar som personer i laget, eller en eller två bitar färre. Givetvis fick man mer poäng om man hade färre bitar. När barnen gjort hälften av sina stationer var det rast och bad i havet för dom som ville. När man gjort alla 8 fick man bada igen och sedan var det prisutdelning. Efter 3 timmar vid stranden på årets varmaste dag var vi rätt så möra och solbrända.

















Tjejligan på väg ner för att känna på vattnet.....
















Josses lag tävlar i Kvicksanden.
















Här tävlar Markus lag.
















Avslutning med prisutdelning på semesterskolan.

Efter detta så var det bara en sak som gällde - bad, bad, bad....

//Lena

Maten på Lanta

Thaimat är fantastiskt god. Mycket grönsaker och många goda smaker. Oftast äter man kyckling, biff eller räkor. Sen har man nudlar, ris eller stekt ris med grönskaer (fried rice) till.
Här kan man köpa mat överallt. Det står thailändare i gathörnen och grillar eller lagar mat. Det är typ som "hål i väggen". Hygienen är inte den bästa i alla kök, men fördelen med thaimat är att det wokas i ganska höga temperaturer så bakterierna försvinner. Man ska undvika att äta de sköljda grönsakerna som ligger på tallriken. Än så länge har vi klarat oss bra och inte blivit magsjuka, och vi har ätit på många olika ställen.
Det är väldigt billigt. Vi äter ute för ca 250-300 Baht för hela familjen (ca 60 SEK eller strax över). Vi blir gott och väl mätta.
Flera ställen har matlagningskurser. Vi är lite sugna på att prova det. Bl a Time for Lime på Klong Dao Beach. Den drivs av en norsk tjej som har haft matlagningskurser i 19 år i Asien.  De har också avsmakningsmenyer på 6-7 mindre rätter för 540 Baht (ca 135 SEK). Matlagningskurserna de har börjar på eftermiddagen vid 16-tiden och då kan sällskapet som är med bada och sola sålänge. Sedan äter man gemensamt vid 19-tiden. Det kan ju vara kul att lära sig laga thaimat, för det är något vi kommer sakna när vi kommer hem.

















Kyckling i sötsur sås - visst ser det gott ut??

















Fried rice med kyckling - jättegott!
Det svåraste beslutet varje dag är vad vi ska äta för mat. Vi har hittat ett ställe inne i Saladan där de säljer jättegod thaimat. Vår favorit är en rätt typ dansk fläskstek fast skuret i småbitar med en jättegod sås. Gissa om Anders och Andreas gillar det....

//Lena

torsdag 21 januari 2010

På en torsdag

Vad händer på en torsdag?
Idag har det varit en helt vanlig dag. Dvs en helt vanlig thailändsk dag. Kl 7 ringde klockan och vi gick upp och klädde oss och åt frukost. Vi brukar äta frukost ute på altanen. Först måste vi fajtas lite med myggen så de försvinner. Man sätter på fläkten och en myggspiral, så brukar det ordna sig. Frukosten består av rostade mackor och stekt ägg eller omelett. Under tiden vi äter frukost brukar den thailändska skolan intill ha samling och barnen sjunger en sång. Samma sång varje morgon.
Efter att barnen lämnats av vid skolan, så tränade Anders på gymmet och jag Yoga. Sedan slappade vi och solade, badade lite. Lunch åt vi på Or Egg, en favorit restaurang bredvid svenska caféet. De har jättegod mat. Menyn är 25 sidor lång, så det finns lite att välja på - något för alla...















Här är vårt favvis ställe - Or Egg till vänster och Svenska Caféet till höger.  De ligger precis vid skolan så vi passar på att äta lunch vid 12 tiden och sedan surfa lite. Skolan slutar 14 så sen är det lagom att gå till beachen med Josse och Mackan eller åka hem och bada i poolen.

Igår var vi på beachen. Mackan är en hejare på sandslott. Han bygger stora städer och samhällen. Här kan ni se vad som hände igår. Kompisarna heter David och Elliot och de går på Sanuk.





























Anders och Andreas utsikt ifrån restaurangen. De föredrog skuggan....ett tag iallafall














Vi har varit jättetrötta idag och bara tagit det lugnt. Anders och jag har sovit middag i skift. Men det är helt okej att göra ingenting känns det som. Just nu sitter vi och surfar. Sedan ska vi lite ärenden och till sist köpa mat med oss hem. Imorgon har Josse och Markus idrottsdag på stranden. Anders och jag ska vara funktionärer och hjälpa till. Det blir lite olika lekar och tävlingar fram till 12 när de slutar.
Sedan ser vi fram emot en ledig helg, kanske med någon utflykt på schemat. Får se vart det blir.

Vi fångade vår husödla på bild igen häromdagen. Han ser riktigt cool ut här. Bilden kanske platsar i National Geographic....















Hälsningar  från Lanta

lördag 16 januari 2010

Relax Bay

Vi har hittat den mest underbara strand i hela varlden..:-))
Idag åkte vi till Relax Bay. Den är precis så relaxed som namnet säjer. Det ar hängmattor i träden på stranden som man kan ligga i. Det lär finnas en skylt  som säjer att man inte får väcka dom som sover, men vi hittade inte den idag. Vi lär nog få anledning att åka dit fler gånger, så nästa gång ska jag ta ett foto på den skylten. Helt underbar!
Den ligger längst ner på Long Beach. Det står en oansenlig liten skylt ute vid vägen som man inte får missa.
Vi badade och drack goda fruktdrinkar.





















Har ar ingangen till Relax Bay. Anders tror att hans mamma gillar denna bilden... Det tror jag ocksa....

















Mr Kvant vid hangmattan.....

















Relax Beach....

















Det ar varmt i vattnet...

Lena

torsdag 14 januari 2010

Träning

På en direkt fråga ifrån NP Möller så ska vi redogöra lite för hur vi tränar här nere.
Varje vardagsmorgon, dvs 5 morgnar per vecka, så tränar vi. Tre ggr per vecka powerwalkar vi på stranden i en timme. Övriga två morgnar så går jag på yoga i 2 timmar och Anders tränar på gymet på hotellet bredvid skolan.
Det här inlägget kan säkert stilla nyfikenheten hos våra goda vänner. Vi brukar ju utmana varandra i att träna, så därför undrar vi hur det går i Pildammsparken? :-)

Lena och Anders
Länk till yogastället http://www.lantayogameditation.com/

Här powerwalkar vi

Slow Down

Häromkvällen var vi på en resort som heter Slow Down. Den ägs av svenskar och det bor många svenskar där. Lite svensk koloni kan man säja. Den här kvällen skulle the Sand Band spela. Sångerskan i bandet heter Camilla och är ägare och grundare till Sanuk Svenska Skolan där barnen går.
Vi åt thailändsk buffé och fick lyssna på en massa 70-tals låtar. The Sand Band är ett coverband som består av fyra medlemmar. Det var god mat och trevligt på alla sätt. Vi fick också se lite fyrverkerier och rislampor som skickades upp i den thailändska natten.





























En liten solnedgång bakom molnen...
Lena

onsdag 13 januari 2010

Tankar från hängmattan

Man får ju passa på nu när nätet funkar att publicera lite inlägg. Flitens lampa lyser :-))
Vår altan är uppbyggd runt ett antal pelare. Dessa pelare är gjorda av trädstammar och därför något ojämna. När Anders såg detta så kunde man se ordet Hängmatta lysa i ögonen på honom. Vi åkte runt i stan och hittade två stycken gjorda av nät. Det är de enda vi har hittat. De är ganska schyssta att ligga i om man lägger en filt i först. I denna hängmatta, när man gungas fram och tillbaka, så kan man verkligen koppla och och fundera på ganska oviktiga men dock intressanta saker.

Våra katter som har spenderat tillvaron med att slåss på altanen om kvällarna har hållit sig borta ett par dagar. Det var två katter som inte verkade tåla varandra. Oljudet från deras fajter kunde väcka oss på nätterna. En morgon när vi kom ut på altanen låg de i våra soffor. Eftersom vi inte är så roade av katthår (allergi) så beslutade vi oss för att ta in dynorna på nätterna. Efter det har vi inte sett röken av dom. De har väl flyttat till en annan soffa.

Vi har också haft en ödla som springer på taket om kvällarna...trodde vi... Det hörs rätt så tydligt in i sovrummet eftersom huset är helt oisolerat. Faktum är att det låter som ödlan är inne i rummet. Vi var rätt uppstressade de första kvällarna för vi var övertygade om att den verkligen var i rummet, tills vi insåg att den var på taket.
en dag kom Kwan förbi. Kwan tar hand om huset. Hon ser till att städfirman, poolkillen och trädgårdskillarna kommer när de ska. Kort sagt så gör hon vår tillvaro väldigt lat. Hon är jättegullig och vi kan ringa henne närsomhelst ifall vi får problem med huset. Vi frågade henne om ödlan på taket. Hon skakade bara på huvudet och sa: It´s a rat.... Det kändes inte så kul.
Men då vid det tillfället så visste vi inte att katterna flyttat, så vi tänkte bra att ha dom här.
Men ifall råttan är lika stor som katten - vem vinner då? Den som har störst vinnarinstinkt? Katter är ju riktigt envisa, men råttor är kända för att vara överlevare. Är katterna borta för att råttan skrämt bort dom? Ja vem vet. Vi får väl se om katterna kommer tillbaka. Kwan tipsade oss om att lägga ut råttgift runt huset, vilket vi har gjort.

Då huset är gjort av trä så sprutas det en gång i månaden mot termiter. Firman som sköter det  kom igår. De använder "non toxic" besprutningsmedel som de sa. Här finns inga direkta regler som inom EU om gift, så det kan vara precis vad som helst. Chefen frågade om vi hade mycket mygg, så det sprutade mot dom också. Det tog fram stora artilleriet och sprutade rejält. Det såg ut som dimman vid Lützen när de sprutade. En evig dimma i hela trädgården. Vinden gjorde att den försvann rätt fort. Så nu är vi skyddade mot termiter, mygg och råttor. Oj vad skönt!!

Lena















Jasminblommorna här nere luktar riktigt gott!


Lena

Fotmassage - Serenity Massage och Spa i Saladan

Ibland vill man bara ha en fotmassage! Då får man lyssna till sig själv :-)
Det gjorde vi häromdagen Anders och jag. Vi besökte Serenity Massage och Spa i Saladan, den största byn på Lanta. Det är typ en T-korsning och en massa butiker runt den, så by är nog den mest rätta benämningen.
Vi kom dit och fick sätta oss i fina fåtöljer. Vi hade bokat 60 min. Det var en av dom bästa upplevelserna hittills. Jag var lite svullen i benen och oj oj oj vad hon masserade ordentligt. Först masserade hon fötterna och gjorde zonterapi på dom. Sedan masserade hon hela benen. Sista stunden masserade hon nacke och axlar.
Anders massör tittade på hans hälar och sa: Footscrape??
Han skrattade och sa jag naturligtvis. Sedan höll hon på i 20 minuter och filade hans hälar. Han har inga höga klackar längre kan jag säja. Så fina fötter vi har nu är vi nöjda med.

Lena


Josefines kommentar

Denna veckan har vi fått tre nya killar i vår klass. Jag känner inte dom än men dom är säkert snälla. :-)
I tisdags åkte vi till en thailändsk skola med högstadiet och sexorna. Det var sådär. Det var riktigt varmt ute och vattnet tog slut snabbt, men ja, man blev ju iallafall lite brun.
Vi var där när de hade samling. De större eleverna var nån slags vakter. De gick omkring med linjaler. Ifall barnen inte satt raka i ryggen så slog de dom med linjalen, eller drog dom i öronen eller i tröjan. De skulle rabbla olika ramsor eller multiplikationstabellen. Det är bra i Sverige att man inte slår sina elever.
Nu ska jag se på film här. Ni får ha det så bra!

Hälsningar Josefine

Tempelbesök

Igår hade vi tema i skolan. Det har vi varje tisdag. Vi gick på besök till ett tempel. Vi lyssnade på en munk som sa olika regler som buddhisterna skulle följa. Vi gick genom ett valv i en mur och när man kollade genom valven så var där en bil som de inte kör så jättemycket. Vi fick gå omkring och se hur munkarna bodde.De hade orange kläder på sig. Vi hade en översättare med oss som sa till oss vad munken sa. Hon pratade svenska och thailändska. Det var kul.

På rasterna spelar vi ofta pingis. Ibland vinner jag. När vi äter skolmat så finns inte så stora bord som vi har hemma på vår skola i Sverige och vi äter oftast thailändsk mat. Vi äter på en annan skola som kallas för helårsskolan. Där går de svenska elever som bor här. Vi går på semesterskolan.

Jag vill hälsa till hela klassen!
Hälsningar Markus

Lite bilder

Ett litet fotoalbum kommer har:
Markus i poolen
















Var fina strand, Klong Dao Beach. Sanden ar som potatismjol. Har gar vi langa promenader varje dag.















Ytterligare en bild pa beachen....

















Igar var vi pa beachen och badade. Solen stralade fran klarbla himmel. Vattnet var lika varmt som ljummet badvatten i badkaret. Vi lag i vattenbrynet och lat vagorna skolja over oss. Helt underbart. Idag har det varit lite molnigt, sa det var poolen som gallde hela eftermiddagen. Anders har kommit pa hur man gor vattenmelon och ananasshake, sa vi har en egen bar hemma.

Lena

söndag 10 januari 2010

Vardag pa Lanta

Nu har jag lanat en thailandsk dator sa inga svenska bokstaver finns. Tankte lagga in lite bilder fran skolan och var fina tradgard. Nu har Josse och Markus gatt en vecka i skolan. De trivs jattebra. Att han en larare att dela med 3 andra elever ar lyxigt! Josse har fatt bra hjalp med matten och ar jattenojd.
Har ar en bild fran morgonsamlingen i skolan:















Morgonsamlingen sker i ett utrymme utan vaggar. Skolan ligger i ett f d hotell, sa detta har nog varit nagon typ av reception kanske.
Har ar en bild pa Josses larare Jose ifran Spanien. Han bor i Malmo, vid Folkets Park och jobbar pa en skola i trelleborg.















Eftersom vi under veckan haft fullt upp med att lista ut hur en vardag pa Koh Lanta kan se ut, sa har vi inte varit och badat i havet. Det gjorde vi forst igar. Det beror ocksa givetvis pa att vadret har varit molnigt, regn och dis. Da passar poolen battre.  Dar har vi varit en hel del. Men igar  som sagt sa var vi pa stranden i totalt 3 timmar tror jag. Jag kan saga att det racker med sol nar man inte har fatt nagon grundbranna. Solen ar jattestark. Vi har faktor 50 pa oss pa axlarna och faktor 20 i ovrigt.  Klong Dao Beach ar riktigt riktigt fin. Den ar ocksa lang, sa Anders och jag gar ca 45 min - 1 timme pa stranden pa morgnarna. Lite motion skadar ju inte. Efter 10 kan man inte motionera, da ar det for varmt. Bast att passa pa nar vi lamnat Josse o Markus pa skolan vid halv nio.
Att forsoka fa en vardag innebar ocksa att hitta basta matstallena. En middag eller lunch for 40 baht per person, ca 10 kr, hittar man enkelt. Allt vi har provat hittills har varit riktigt gott.
Vi har ocksa forsokt hitta basta sattet att halla myggorna ute pa natten. Det ar riktigt jobbigt att ha en mygga surrandes i huvudet nar man ska sova. Alla vara anstrangningar har gett resultat. Nu har vi lyckats fa en ganska sa myggfri vardag.

En annan av vara husodlor. Denna heter Alfred. Han gillar myggor. Darfor gillar vi honom. Han gillar att vara badrummet.
















Har kommer en bild pa vara fina nackrosor vi har i tradgarden.















Nu ska vi strax hamta Josse och Markus fran skolan i var tuktuk. Som sagt det kanns som att vi har bytt upp oss fran vara svenska cyklar :-))

Ha det bra alla, kram Lena

fredag 8 januari 2010

Hälsningar från Markus och Lena

Markus har lärt sig i skolan att det bara finns tre årstider i Thailand. Sommar sommar och sommar..:-)
Det är alltså sommar - den heta tiden mars- maj, sommar - regnperioden juni-okt och sommar - den varma tiden nov-feb. Just nu är vi alltså inne i den varma årstiden och det räcker gott för oss.
Thailändarna är ett härligt folk. De är alltid vänliga och ler. Man får aldrig bli upprörd på en thailändare. Hur arg man än är måste man le och vara vänlig. Annars får man en fiende för livet. Thailändarna är inte så noga som vi västerlänningar med att passa tider. Vi har väntat på städning sen i tisdags, men ingen har kommit. Jag har ringt vår kontaktperson här, Kwan, och idag har hon lovat att någon ska komma. Det blir intressant att se. Poolkillen har däremot varit hos oss tre gånger på en vecka.














Mackan dyker i poolen....













En av våra husödlor. Vi gillar dom för dom gillar mygg...














Här är en vy på huset och trädgården. //Lena

Markus: Jag vill hälsa till alla mina klasskompisar och kompisar och fröknar hemma i Sverige. Jag älskar Thailand och trivs bra på skolan. Jag älskar min pool fast jag hatar myggorna. På gympan i skolan badar jag i deras pool med mina kompisar och vi spelade vattenhandboll. Tuktuken är rolig att åka i. På sidan är det en moppe fast på andra sidan är det en vagn  som man sitter i. Min storasyster och jag har provat att köra när pappa satt med. Just nu sitter jag på internetcaféet. Nu ska vi gå och äta lunch. Sen ska vi bada.
Jag har redan fått lite färg. På morgonen kacklar kackelsjuan/tuppen så vi vaknar kl 7. Om ni åker till Thailand på vintern så får ni känna hur varmt här är. Jag har lärt mig hur man säger tack på thailändska om man är kille, kap kun kap. Tjejerna säjer ka kun ka .

Hälsningar från Markus

Solsken på Lanta

Idag är det jättefint väder här. Internet funkar fantastiskt bra. När det regnar och är molnigt så funkar internet dåligt, vilket gör att det är svårt att ladda upp bilder. Vi har precis varit ute och gått längs stranden. Vattnet är precis så där blågrönt och varmt som man vill ha det. Stranden, Klong Dao Beach, är jättefin. Imorgon ska vi göra en utflykt med vår Tuk Tuk till Long Beach, grannstranden. Det är inte gångavstånd precis, så vi är glada att vi har vår Tuk Tuk. Thailändarna tycker det är jättekul när vi kommer. Taxi skriker de och vill åka med på skoj. De flesta turister här kör moppe. Ni vet hur det är när vuxna män blir som barn på nytt, typ 15 år, då är det livsfarligt att vara i trafiken..:-)















Vår egen tuk tuk. //Lena

torsdag 7 januari 2010

Djuren på Lanta

Här finns som sagt många djur på Lanta. Vissa är riktigt farliga. Ormar finns det 6 st giftiga sorter. På skolan ber de oss lära barnen att aldrig leka eller gå i högt gräs. Ser man en orm ska man ropa, så kommer oftast en thailändare och hjälper till att slå ihjäl den. De vill ju inte att den ska dyka upp igen i närheten. Alla läkarcentraler har enligt lag ormserum.
Det har inte under dom 10 senaste åren iallafall hänt att en västerlänning har blivit biten. Ormarna biter bara thailändare. Det är inte någon diskriminering :-) utan det är så att det är thailändare som jobbar på gummiplantager där det förekommer gott om ormar.
Mygg finns det många. Vissa mygg sprider sjukdomar så det är viktigt att skydda sig mot mygg. Man ska alltid ha myggstift på sig, dag som kväll. De är mest aktiva i gryning och skymning. Helst ska man ha dörren till huset stängd när det börja skymma.
Det finns bra och effektiva myggspiraler att köpa överallt. Man kan också köpa en liten dosa som man fäster på en kontakt och sedan sätter i eluttaget. Vi har det i alla sovrum. Ett tips är också att ha luftkonditioneringen på under natten. Det gillar inte myggen. Dessa åtgärder har lett till att vi är näst intill myggfria inne i huset, iallafall under natten.













Over and out. Nu ska vi äta riktigt god thaimat.
Många hälsningar till er alla därhemma!!
Lena, Anders, Andreas, Josefine och Markus