torsdag 11 februari 2010

Sverige och Koh Lanta

Det finns en massa fördelar och nackdelar med att bo utomlands.  Det finns det ju med att bo hemma i Sverige också.
Fördelar med att bo här på Lanta är ju framför allt vädret - värmen, sol, bad och den enormt vackra naturen. Man får en chans att varva ner eftersom den thailändska kulturen är mycket mer här och nu än vad vi är i Sverige. Sanuk är ett ord som finns i det thailändska språket som betyder ungefär att ha roligt. Det är viktigt att vara Sanuk.

Fler fördelar är att man får lära känna en annan kultur. Barnen får en lektion i samhällskunskap som de inte kan få på nåt annat sätt. De lär sig också att anpassa sig till andra.

Thailändarna är väldigt vänliga och hjälpsamma mot alla. Som exempel igår gick vår tuktuk sönder. Kedjan hoppade av när vi var ute och körde. Inte så kul precis. Det var beckmörkt och klockan var ca halv 7 på kvällen. Vi ringde till Kwan, vår räddare i nöden, som sa att hon kunde komma på en halvtimme. Hon kom efter fem minuter på sin moppe. Precis när hon kommer stannar en taxi. Kwan börjar mekka med kedjan och taxi killen hjälper till. Efter en stund inser de att loppet är kört och vi puttar tuktuken till en verkstad ca 200 meter längre fram. Kwan pratar en lång stund med verkstadskillen och förhandlar priset. Det ska kosta 300 baht, ungefär 60 kr, att få den lagad. Det känns ok. Taxikillen följde med ner och vill naturligtvis köra oss hem för en billig peng. Vi ber honom hämta oss dagen efter för att köra barnen till skolan och oss till Klong Khon eftersom vi ska säja hejdå till Kvant o Holmberg. Allting löser sig hela tiden tack vare en gnutta vänlighet....

Fler fördelar med att bo här är att barnen får ha gympa på en vacker strand där det är 30 grader i vattnet när man vill svalka sig efter lektionen. Det är också en fördel att få äta den goda thaimaten. Barnen har verkligen tagit den till sig och äter nästan allt som bjuds. Ibland är det för starkt.....
Det är också en fördel att få träffa alla glada och trevliga thailändare varje dag. Det är kanske värmen som gör att man tinar upp här....:-))

Vi får huset städat en gång per vecka. Det är också en fördel. Liksom att man lämnar bort tvätten till inga pengar alls.  Hushållsarbetet består av lite handdisk. Det är definitivt en fördel.
Vi har pool i trädgården och kan bada när vi vill. Vi gillar det. Dock krävs ju värme för att kunna bada när man vill, så det är en större fördel att ha pool här än hemma...:-))

Nackdelarna är inte många, men dom finns. Värmen tar..men det vågar jag knappt skriva eftersom det varit minusgrader och snö hemma i princip varje dag sen vi for. Vi dricker mycket vatten 2-3 liter per dag. Läsk sorterar man villigt bort ofta för det släcker inte törsten som vatten gör.
Anders saknar en god köttbit. Häromdagen var han på marknaden och kollade vad en biff kostar, ca 30 kr per kilo. Han har hittat en grill han vill ha, men det var 10 dagars leveranstid. Nu har det gått 14 dagar, så vi får väl se om den kommer....

Alla djur kan ibland vara en nackdel. Vi gillar inte råttor och möss. Vi har tagit 4 stycken i våra fällor hittills. Nu har vi inte hört någon tassa omkring på nätterna, men det kommer nog snart. Ödlorna är här jämt. De är rätt så oförargliga och väldigt små.  Vi hade också en groda inne häromdagen. Det var rätt kul. Den satt på stolen i vardagsrummet när vi kom hem. Anders som är stor och stark skulle mota ut den genom dörren. Då tog den ett rejält skutt och han var inte beredd på det. Han hoppade högt!! Det såg så roligt ut så vi andra låg på soffan och skrattade så vi kiknade. Han är ju ändå vakt och borde inte vara rädd för nåt...:-)
Sen tog Andreas tag i saken och grodan åkte ut fortare än kvickt.

Ormarna är inte heller så trevliga med tanke på att de är giftiga. Dock har vi bara sett en och den var överkörd på gatan. Dom är oftast räddare för oss än vad vi är för dom. Vi har alltid ficklampa med oss när vi kommer hem på kvällen så vi kan lysa upp vår grusväg.
Vildkatterna och vildhundarna är inte heller så kul. De kan ha rabies så man ska inte klappa dom. Slickar de en på ett öppet sår måste man åka till doktorn och ta flera sprutor.

Fördelar hemma är ju att man som välorganiserad svensk gillar när allt funkar. Typ vatten, el, internet ja överhuvudtaget infrastrukturen. Det funkar ju så bra hemma. Alla hus är byggda enligt svensk byggstandard och är det inte bra gjort så reklamerar man det. Här kan ett hus se fantastiskt lyxigt ut men bakom fasaderna så är kaklet ojämnt och rören läcker.

I sverige kan man dricka vattnet direkt ur kranen. Här dricker ingen kranvattnet, inte ens thailändarna. Man köper 20liters behållare med vatten. Det smakar absolut ingenting. Kranvattnet hemma smakar fantastiskt jämfört med detta. Det finns inga mineraler och näringsämnen i vattnet. Därför måste man komplettera med vätskeersättning om man är här en längre tid och tränar intensivt och svettas mycket.

Nackdelar hemma är det svenska vädret. Jag säjer som en av mina väninnor - min kropp är inte byggd för kyla. Hemma fryser jag jämt. I Thailand fryser man aldrig. Det är fantastiskt.

Ekologiska ägg finns det gott om i Thailand. Alla familjer runt oss har iallafall frigående höns och de värper som bara den. Där det finns hönor finns det också tuppar, så man behöver ingen väckarklocka.

Idag är det 35 grader varmt och den stora snackisen härnere är att aprilvädret har kommit. Det varmare än vanligt i februari. Ja vi får väl tacka klimatförändringarna för det. Men jag klagar inte. Nu väntar poolen.

//Lena

1 kommentar:

Mary sa...

Det känns ändå som om fördelarna överväger nackdelarna :))))))