söndag 21 mars 2010

Rundtur på Bali

Det är väldigt enkelt att åka runt och se saker på Bali. Överallt ser man reklam för att man kan hyra bil med chaufför och guide för ganska små pengar. Ca 200 SEK kostar det för 8 timmar. Då kan man själv välja precis var man vill åka. Vi hade tur och träffade en chaufför som kunde prata bra engelska, så vi tog hans telefonnummer och ringde lite senare och bokade med honom. Imorse bar det av.
Vi blev upphämtade av vår chaufför kl 9 på hotellet. Första stoppet var ett balinesiskt tempel.


































Vårt andra stopp var de enormt fina risterasser som finns på Bali. Vi begav oss förbi Ubud mot Tegulalang. Här stannade vi till. Balineserna omringade oss genast och ville sälja olika saker till oss. De är ganska så ihärdiga så det är svårt att få dem att förstå ett nej.
Men risterassen var definitivt värd ett besök.De är konstruerade på ett sätt som kallas Subak och är typiskt balinesiskt. Det innebär att vattnet ständigt rinner från en terass till nästa och ser till att alla får sin beskärda del, även bonden som odlar längst ner.




































Efter denna sköna gröna utsikt begav vi oss till Mt Banur, en aktiv vulkan på norra delen av Bali. Den hade sitt senaste utbrott 1999. Det största utbrottet skedde 1963 och då begravdes hela byn som låg nedanför berget. Man kan fortfarande se spåren av lava längs berget.














När vi sett oss mätta på detta vackra berg så hoppade vi i bilen igen för att åka till Ubud. Dags att träffa apor och sedan äta lunch. Balineserna är ett mycket religiöst folk. På hotellet där vi bor har man ett altare utomhus där personalen går för att be på lunchen. Överallt ser man små flätade korgar med blommor i som offras till andarna eller gudarna. Rätt vad det var när vi åkte så stannade chauffören bilen och köpte en liten korg med blommor i av en kvinna som stod vid vägkanten. Hon bad en bön för föraren och alla oss i bilen och att vi skulle färdas säkert. Han betalade henne ett par kronor för detta.

Framme i Ubud så åkte vi till Monkey Forest. Det heter egentligen Sacred Monkey Forest Sanctuary och är ett naturreservat kombinerat med olika tempel. Här bor ca 500 apor av rasen Långsvansade balinesiska Makaker. De är inte alls så påträngande som aporna vi såg på Gibraltar, men ganska fräcka ändå. En av aporna stal en sedelklämma från en turist. En av apskötarna fick klättra upp i ett träd för att få tillbaka den.




































Spana in den lilla apungen. Den är ungefär 1-2 veckor gammal. Det ser man därför att den är svart. När den blir äldre så blir den grå. 
På bilden längst ner kan man se aporna bada. De gjorde svanhopp precis som vi människor brukar göra. Det såg riktigt roligt ut.
Nu Lunch - i Ubud kan man äta grillad spädgris och det skulle vi naturligtvis göra. Restaurangen ligger hemma i trädgården hos familjen som driver den. Det var ganska varmt,  sisådär en 35 grader, så det var skönt att sätta sig i bilen med full AC efter lunchen.



Efter lunchen, som var något sen, så åkte vi tillbaka till hotellet där vi var ca 15.00. Dags för ett dopp i poolen efter en varm dag.//Lena

Inga kommentarer: